קריאת תווים - קצב
שיעור שני בתיאוריה מוסיקלית
מה נלמד השיעור?
בשיעור הקודם למדנו איך לזהות את גובה הצליל על החמשה, כחלק מלימודי קריאת התווים.
בשיעור זה נלמד על קריאת הקצב (הריתמיקה) באמצעות התווים. נלמד על הפעמה, המפעם, המשקל ועל משכי הצלילים. לאחר השיעור הזה תוכלו לקרוא תווים ברמה בסיסית. גם הפעם אני ממליץ לראות את הסרטון, לאחר מכן לקרוא את השיעור ולבסוף לתרגל.
מושגים חשובים
פעמה
במוזיקה, פעמה מתייחסת ליחידה הבסיסית של זמן וקצב. הפעמות הקבועות משמשות כבסיס לקצב של היצירה המוזיקלית. פעמות מספקות חלוקת זמן עקבית וניתנת למדידה המאפשרת למוזיקאים ולמאזינים לעקוב אחר הקצב של היצירה.
בדוגמה המוקלטת, הפעמות מיוצגות באמצעות הסאונד של ה”קליק”. ניתן לשמוע שהפעימות מתנגנות באופן אחיד על גבי היצירה.
מפעם
המפעם (הטמפו) מגדיר את המהירות של הפעמות. המפעם בדרך כלל מצוין במילה איטלקית בתחילת הקטע או ביחידות המידה BPM-beats per minute (פעמות לדקה). בשביל לבדוק את מהירות הפעמות המצוינות ביחידות המידה BPM, מומלץ להשתמש במטרונום. המטרונום הוא מכשיר או אפליקציה המורה על מפעם היצירה.
משקל
משקל הוא ארגון הפעמות בקבוצה (הנקראת תיבה) בעלת מספר קבוע של פעמות. המשקל מגדיר את כמות הפעמות בקבוצה ואת הערך הריתמי המוגדר כפעמה (אנחנו נלמד על הערכים הריתמים השונים בהמשך השיעור). ברוב היצירות המשקל הוא מחזורי, כלומר הוא חוזר על עצמו לאורך היצירה.
בתווים, המשקל מופיע בתחילת היצירה והוא מוצג כשבר. המונה של השבר מורה על כמות הפעמות בתיבה והמכנה של השבר מורה על הערך הריתמי המוגדר כפעמה.
ברוב השירים והיצירות ישנה ספירה מחזורית של ארבע פעמות. לכן גם המשקל הנפוץ ביותר הוא המשקל ארבעה רבעים . הנה דוגמה לכמה שירים עם המשקל הזה.
יש גם הרבה יצירות עם המשקל שלושה רבעים . כלומר עם ספירה מחזורית של שלוש פעמות. הנה דוגמה לכמה שירים עם המשקל הזה.
כמובן שיש עוד המון משקלים, אבל אלה המשקלים הבסיסיים שחשוב להכיר.
משכי הצליל (הערך הריתמי של התווים)
לתווים יש מגוון “תלבושות” המצביעות על אורכם. הערכים הריתמיים שנלמד בשיעור הזה הם:
אם נגדיר פעמה כרבע () אז:
רבע () יהיה באורך של פעמה. כך ישמעו רבעים ברצף:
חצי () יהיה באורך של 2 פעמות. כך ישמעו חצאים ברצף:
שלם () יהיה באורך של 4 פעמות. כך ישמעו שלמים ברצף:
שמינית ( ) תהיה באורך של חצי פעמה. כאשר יופיעו כמה שמיניות ברצף הן יראו כך . כך ישמעו שמיניות ברצף:
שש עשרית ( ) תהיה באורך של רבע פעמה. כאשר יופיעו כמה שש עשריות ברצף הן יראו כך . כך ישמעו שש עשריות ברצף:
ניתן להגדיר את הפעמה גם כשמינית, חצי, שש עשרית וכו’. היחס בין הערכים הריתמיים כמובן ישאר. לדוגמה, אם נגדיר פעמה כשמינית אז השמינית תהיה באורך של פעמה, הרבע יהיה באורך של 2 פעמות, החצי יהיה באורך של 4 פעמות וכו’.
כיצד יודעים אם הפעמה מוגדרת כרבע, שמינית וכו’? על פי המכנה של המשקל. אם לדוגמה המשקל הוא אז אנחנו מבינים על פי המונה שבכל תיבה יש שלוש פעמות והפעמה מוגדרת כרבע.
אם הספרה במכנה היא 4, הפעמה היא רבע. אם הספרה היא 8, הפעמה שמינית. אם הספרה היא 2, הפעמה היא חצי. אם הספרה היא 16, הפעמה היא שש עשרית.
ההפסקה
כאשר מופיעה הפסקה בתווים, לא משמיעים שום צליל עד תום ההפסקה. להפסקות כמו התווים יש תלבושות שונות שמצביעות על אורכן.
דוגמאות לחומר הנלמד בשיעור
קצב בסיסי
בתחילת התווים, מיד אחרי המפתח, מופיע המשקל ארבעה רבעים . המונה מבהיר שבכל תיבה יהיו 4 פעמות והמכנה מבהיר שהפעמה היא רבע. אם נסתכל לדוגמה על התיבה הראשונה, נראה שיש בתחילתה שני רבעים, שכל אחד מהם נמשך פעמה וחצי שנמשך 2 פעמות. בסך הכל 4 פעמות בתיבה. גם בשאר התיבות תוכלו לראות שסכום הערכים הריתמיים הוא ארבעה רבעים.
בתמונה ניתן לראות את הערכים הריתמיים וכמות הפעמות של כל תו.
כך ישמע הקצב שבתמונה.
הפסקות
גם בדוגמה הזאת תוכלו להבחין במשקל ארבעה רבעים והסכום של הערכים הריתמיים בכל תיבה הוא ארבעה רבעים (כמובן שההפסקות נכללות בחישוב זה).
כפי שהוזכר קודם, כאשר מגיעים להפסקה בתווים, לא משמיעים שום צליל עד תום ההפסקה.
בתמונה ניתן לראות את הערכים הריתמיים וכמות הפעמות של כל תו והפסקה.
כך ישמע הקצב שבתמונה.
המשקל
בדוגמה זו בשונה לדוגמאות הקודמות ניתן להבחין במשקל שונה. על המונה כתוב המספר 3 והוא מייצג את כמות הפעמות בתיבה – 3 פעמות בתיבה. במכנה אנחנו רואים שוב את המספר 4, כלומר שוב הפעמה מוגדרת כרבע. המשקל הזה נקרא שלושה רבעים.
בתמונה ניתן לראות את הערכים הריתמיים וכמות הפעמות של כל תו והפסקה.
כך ישמע הקצב שבתמונה.
כדי להמחיש את ההבדל בין המשקלים השונים. הנה דוגמה לאותם ערכים ריתמיים מהתמונה הקודמת, באותו הסדר, על משקל של ארבעה רבעים.
כך ישמע הקצב שבתמונה. אנחנו ממליצים לכם להאזין גם להקלטה מהדוגמה הקודמת כדי להבין את ההבדל בין המשקלים השונים.
עכשיו, אתם יודעים לקרוא תווים ברמה בסיסית! בהמשך אני אעלה שיעור מתקדם בנושא הקצב. אני ממליץ לכם לתרגל את קריאת הקצב והתווים בנגינה וגם בשירה. אם השיעור עזר לכם אני מאוד אשמח לפידבק בסרטון היוטיוב של השיעור. אתם מוזמנים לתרגל את השיעור (התרגולים נמצאים למטה). בהצלחה:)
2 תגובות על “קריאת קצב בתווים”
תודה רבה! ברור ומתומצת!
בשמחה:)