טרנספוזיציה לכלי נשיפה: הבנת הפער בין תווים לצלילים

נגני סקסופון, קלרינט וחצוצרה מדברים בשפה אחרת! ממש ככה. אם לא שמתם לב עד היום – יש פער בין איך שנגני סקסופון, קלרינט וחצוצרה קוראים לתווים לבין הצלילים שהם משמיעים בפועל.
לדוגמה, סקסופוניסט אלט, חצוצרן ופסנתרן יכולים לראות אותו תו כתוב שנקרא “דו”, אבל כשהם ינגנו אותו על הכלי שלהם הם יופתעו לגלות שגובה הצליל שינוגן ישמע אחרת. סקסופוניסט האלט ישמיע את הצליל שרובנו קוראים לו מי במול, החצוצרן ישמיע את הצליל שרובנו קוראים לו סי במול והפסנתרן ישמיע את הדו שאנחנו מכירים.

אבל לפני שאתם מתנזרים מנגינה עם כלי נשיפה, תנו לי להרגיע אתכם. אפשר “לתרגם” את התווים של כל הכלים האלה לשפה משותפת ולגשר על הפערים הללו! למעשה, לא מדובר בפעולה מאוד מורכבת שדורשת ידע תיאורטי מתקדם.
תהליך ה”תרגום” בין כלי הנשיפה הללו לכלי נגינה אחרים מתבצע באמצעות פעולה שנקראת “טרנספוזיציה”. הטרנספוזיציה מאפשרת לנו לשנות את גובה התווים של כלי הנשיפה כך שהצלילים שהם משמיעים יהיו תואמים לצלילים של שאר הכלים.
במאמר הזה אפרט כל מה שצריך לדעת על טרנספוזיציה. אפרט על כלי הנשיפה שדורשים טרנספוזיציה על מנת לנגן עם כלים אחרים ואסביר איך לעשות טרנספוזיציה. בנוסף, בערוץ היוטיוב של האתר תוכלו למצוא סרטון שבו אני מסביר למה כלי נגינה מסוימים מנגנים בגובה שונה מהתווים הכתובים להם.

מה זה טרנספוזיציה?

המילה “טרנספוזיציה” מגיעה מלטינית: Trans = שינוי, Position = מיקום – כלומר, שינוי מיקום של תווים, צלילים או סולמות. טרנספוזיציה היא למעשה שינוי גובה התווים של היצירה, השיר או המשפט המוסיקלי מסולם אחד לסולם אחר. שינוי הסולם נעשה תוך כדי שמירה על יחס המרווחים בין הצלילים, כך שהמנגינה עצמה נשארת זהה, אבל נשמעת יותר גבוהה או נמוכה.

מעבר למקרה של כלי הנשיפה שעליו אדבר במאמר, ישנם עוד מקרים שבהם משנים סולם ליצירות מוסיקליות.
טרנספוזיציה קורת לעיתים כדי להתאים את המנגינה של השיר לגובה שיהיה נוח לקול של הזמר או הזמרת. לפעמים גם משנים סולם (מטרנספזים) בשביל נוחות נגינה או בשביל להתאים את השיר למנעד של כלי נגינה מסוים.

מתי צריך לעשות טרנספוזיציה לכלי הנשיפה?

כפי שציינתי, כלי הנשיפה קוראים לתווים באותם שמות, אך חלקם מפיקים בפועל צלילים בגבהים שונים. הבעיה מתעוררת במיוחד כאשר כלי הנשיפה  האלו מנגנים יחד עם כלים אחרים באנסמבל, כמו פסנתר או גיטרה. במצב כזה, חוסר ההתאמה בין התווים הכתובים עבור כלי הנשיפה לבין הצליל שהם מפיקים בפועל עלול לגרום לחוסר תיאום בסולם (בין כלי הנשיפה לבין הכלים האחרים באנסמבל). כדי לפתור את חוסר ההתאמה בין הסולמות, אפשר לשנות את הסולם של כלי הנשיפה או של שאר הכלים – על מנת שכל הכלים ינוגנו באותו סולם וישמעו מתואמים. לדוגמה, במקרה של פסנתר וחצוצרה, ניתן לשנות את הסולם של אחד מהכלים – או של הפסנתר או של החצוצרה – כדי לתאם בין הסולם שהשניים משמיעים.

אם מנגנים עם כמה כלי נשיפה בגבהים שונים, בוחרים
סולם אחד כבסיס (למשל הסולם שבו מנגן הפסנתר או חליל הצד), ומתאימים את הסולם של כל אחד מכלי הנשיפה לפי הפער בינו לבין סולם הבסיס.

פערי הגובה בין הכלים השונים

הגובה המקובל (“המקורי”) של התווים מכונה גובה קונצרט (concert pitch). רוב כלי הנגינה, כמו פסנתר, חליל צד, אקורדיון, כינור ומנדולינה, מנגנים בגובה קונצרט. בגובה הקונצרט יש התאמה בין התווים הכתובים לבין גובה הצלילים שהתווים מייצגים.

כלים שאינם מנגנים בגובה קונצרט מכונים בשם הצליל שהם מפיקים כשהם מנגנים את התו הכתוב “דו”. לדוגמה, כלים בסי במול הם כלים שאם הם מנגנים את התו הכתוב “דו”, הם מפיקים את הצליל סי במול. באותו אופן, בכלים במי במול, התו דו יפיק את הצליל מי במול, וכן הלאה…

כלים נפוצים בסי במול
החצוצרה הסטנדרטית והנפוצה היא כלי בסי במול. כלומר שכאשר החצוצרה מנגנת את התו “דו” היא מפיקה את הצליל סי במול. למעשה, נגני החצוצרה הסטנדרטית קוראים את התווים שלהם במפתח סול ומפיקים בפועל את הצלילים שנמצאים טון שלם מתחת לתווים הכתובים להם. 

קלרינט סופרן, שהוא הקלרינט הסטנדרטי והנפוץ, הוא כלי בסי במול המפיק צלילים הנמצאים טון שלם מתחת לתווים הכתובים לו. בנוסף, קלרינט הבס הוא גם כלי בסי במול, אך בניגוד לקלרינט הסופרן, הוא מפיק צלילים שבעה טונים מתחת לתווים הכתובים לו, משום שהוא נמוך מקלרינט הסופרן באוקטבה (שישה טונים).
הקלרינטים קוראים את התווים שלהם ברוב המקרים במפתח סול.

מדי פעם, כותבים את התווים של קלרינט הבס במפתח פה ואז הוא מפיק צלילים הנמוכים בטון שלם מהתווים הכתובים לו.

סקסופון סופרן וסקסופון טנור הם כלים בסי במול. שניהם קוראים את התווים שלהם במפתח סול. סקסופון סופרן מפיק צלילים הנמוכים בטון שלם מהתווים הכתובים לו. סקסופון טנור, הנמוך מסקסופון הסופרן באוקטבה, מפיק צלילים שבעה טונים (אוקטבה + סקונדה גדולה) מתחת לתווים הכתובים לו.

כלים נפוצים במי במול
סקסופון האלט וסקסופון הבריטון הם כלים במי במול. שניהם קוראים את התווים שלהם במפתח סול. סקסופון האלט מפיק צלילים הנמוכים בארבעה וחצי טונים (סקסטה גדולה) מהתווים הכתובים לו. סקסופון בריטון, הנמוך מסקסופון האלט באוקטבה, מפיק צלילים עשרה וחצי טונים מתחת לתווים הכתובים לו (אוקטבה + סקסטה גדולה). 

קלרינט האלט הוא קלרינט במי במול. קלרינט האלט קורא את התווים שלו במפתח סול. הוא מפיק צלילים הנמוכים בארבעה וחצי טונים מהתווים הכתובים לו, בדומה לסקסופון האלט.

טרנספוזיציות נוספות
חליל הצד הנפוץ ביותר הוא חליל הסופרן. חליל הסופרן מנגן בגובה קונצרט (הגובה הסטנדארטי). חליל האלט לעומתו הוא כלי בסול, המפיק צלילים הנמוכים בשניים וחצי טונים (קוורטה זכה) מהתווים הכתובים לו. שניהם קוראים את התווים במפתח סול.

קרן אנגלית היא כלי בפה הקורא תווים במפתח סול. הקרן האנגלית מפיקה צלילים הנמוכים בשלושה וחצי טונים (קווינטה זכה) מהתווים הכתובים לה. הקרן האנגלית היא חלק ממשפחת האבוב. האבוב לעומתה מנגן בגובה קונצרט.

קרן היער (הקרן הצרפתית) הנפוצה ביותר כיום היא הקרן הכפולה. הקרן הכפולה היא גם כלי סי במול וגם כלי בפה! ניתן להחליף בין הקרן בסי במול לבין הקרן בפה על ידי לחיצה בלחצן. 

*בנוסף לכלים שהוזכרו, ישנם כלי נשיפה נוספים הדורשים טרנספוזיציה, כמו קלרינט בלה, קורנית בלה, טובה בפה ועוד רבים אחרים.

איך לבחור את הסולם המתאים לכלי טרנספוזיטיבי?

כדי להתאים את התווים של הכלים ה”טרנספוזיטיביים” לכלים המנגנים בגובה קונצרט, עלינו להבין בתור התחלה את הפער בין התווים הכתובים של הכלים הטרנספוזיטיביים לבין הצלילים שהם מפיקים. את הפערים הסברתי בחלק הקודם של המאמר.

לאחר הבנת הפער, יש לשנות את הסולם של התווים שנכתבו לכלי הטרנספוזיטיבי לסולם המתאים, כך שהכלי יפיק את גובה הצליל הרצוי. לדוגמה, אם נרצה שחצוצרה (בסי במול) ופסנתר (בגובה קונצרט) ינגנו יצירה בסולם דו מז’ור, נצטרך לכתוב לחצוצרה את התווים בסולם שיגרום לה להפיק את הצלילים של דו מז’ור.

חצוצרה היא כלי בסי במול – כאשר היא מנגנת את התו דו, היא מפיקה את הצליל סי במול. המשמעות היא שעלינו לכתוב לה את התווים בטון אחד גבוה יותר מהצלילים שאנחנו רוצים שהיא תפיק (כיוון ש”דו” התו הכתוב הוא טון מעל ל”סי במול” הצליל המופק). לכן, במקרה של יצירה בדו מז’ור קונצרט, נכתוב לחצוצרה את התווים ברה מז’ור. כך החצוצרה תנגן את התווים ברה מז’ור ותפיק בפועל את הצלילים של דו מז’ור.

באופן דומה, אם נרצה שסקסופון אלט (במי במול) ינגן ביחד עם פסנתר (בגובה קונצרט) בסולם דו מז’ור – נצטרך לכתוב לסקסופון את התווים בלה מז’ור. כפי שצוין קודם סקסופון אלט מפיק צלילים הנמוכים מהתווים הכתובים לו בארבעה וחצי טונים. כלומר, אם סקסופון אלט ינגן את התו דו הוא יפיק את הצליל מי במול (הנמוך מהתו דו בסקסטה גדולה). לכן, אם נרצה שסקסופון האלט ינגן בסולם דו מז’ור, נכתוב לו את התווים בלה מז’ור – סקסטה גדולה מעל הסולם שאנחנו רוצים שהוא ישמיע.

איך לטרנספז תווים?

טרנספוזיציה היא העברת תווים מסולם אחד לסולם אחר. יש נגנים שמבצעים טרנספוזיציה על ידי שינוי של כל תו בנפרד. בשיטה הזו, הם לוקחים כל תו שהם רוצים שהכלי הטרנספוזיטיבי יפיק ומחשבים את המרווח שצריך לעלות או להוריד כדי להתאים אותו לצליל הרצוי. השיטה הזאת אינה יעילה מכיוון שהיא לוקחת הרבה זמן ודורשת הרבה מאמץ.

שיטה יעילה ופשוטה יותר לטרנספוזיציה היא לכתוב בטבלה את התווים של הסולם המקורי (מהסולם שבו נכתבו התווים) ובעמודה המקבילה, לכתוב את התווים של הסולם שאליו אנחנו רוצים להעביר אותם.

כך לדוגמה אם נרצה להעביר תווים בסול מז’ור ללה מז’ור (במקרה של חצוצרה לדוגמה) ניצור את הטבלה הבאה:

לאחר מכן, בכל פעם שיופיעו בתווים המקוריים תווים מתוך הסולם, נוכל לזהות אותם בקלות בעמודה של הסולם המקורי ולשנות אותם בהתאם לתווים הנמצאים בעמודה של הסולם החדש (העמודה המקבילה). לדוגמה, אם יופיע בתווים בסול מז’ור (הסולם המקורי) התו סי, נכתוב בתווים בלה במז’ור (הסולם החדש) את התו שנמצא בעמודה המקבילה – התו דו דיאז.
כך נבצע את הטרנספוזיציה בצורה מהירה ומדויקת לכל התווים ביצירה. 

במידה ויופיעו סימני היתק על התווים, נשמור על היחס בין התווים גם בסולם החדש. לדוגמה, אם יופיע בתווים בסול מז’ור התו דו דיאז, תו שאינו נמצא בסולם סול מז’ור. נבחר בתו רה (התו מהעמודה המקבילה) ונגביה גם אותו בחצי טון על ידי סימן ההיתק דיאז. כך דו דיאז בסולם המקורי יהפוך לרה דיאז בסולם החדש.

בדומה לכך, אם יופיע בתווים בסול מז’ור התו מי במול  – בסולם החדש נבחר בתו פה דיאז (התו מהעמודה המקבילה) ונוריד גם אותו בחצי טון, הפעם על ידי שימוש בסימן ההיתק בקר. כך מי במול בסולם המקורי יהפוך לפה בקר בסולם החדש. להזכירכם, דיאז מעלה את הצליל בחצי טון מעל לצליל הטבעי (בקר), ולכן אם נרצה להוריד צליל עם דיאז בחצי טון – נגיע לצליל הטבעי (בקר).

*שימו לב לסימני ההיתק הקבועים בתחילת החמשה.

צריכים עזרה?

אם יש לכם דפי תווים שזקוקים לטרנספוזיציה (גם אם הם בכתב יד!), ואתם רוצים לשנות את הסולם ולהתאים אותם לכלי שלכם – אני מזמין אתכם להשתמש בשירות “העברת תווים לתוכנה/PDF” שאני מציע. השירות כולל גם טרנספוזיציה והתאמה בהתאם לבקשתכם. תוכלו לקרוא עוד על השירות בעמוד כתיבת תווים בהזמנה אישית.

אני מקווה שהמאמר עזר לכם להבין כיצד לגשר על פערי גובה הצליל עם כלי הנשיפה הטרנס-פוזיטיביים ולהתאים את התווים בצורה מדויקת. אם יש לכם שאלות או הערות לגבי טרנספוזיציה או כל נושא אחר שהוזכר במאמר, אתם מוזמנים לכתוב לי בתגובות. אני זמין לשאלות:)

תמונה של אלעד טל

אלעד טל

אלעד טל הוא הבעלים של האתר למנגן - אתר תווים, פלייבקים ועיבודי פסנתר לשירים ישראליים. אלעד הוא פסנתרן וסקסופוניסט ג’אז (בוגר מגמת הג’אז של תלמה ילין בהצטיינות) עם ניסיון של מעל לעשור בנגינה ושש שנים של עבודה בתחום כתיבת התווים והעיבודים.

פוסטים אחרונים

נגנו את השירים האהובים עליכם

הישארו מעודכנים

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top