נגינה עם מטרונום – דרכי שימוש במטרונום לאימון בנגינה
עמוד הבית » נגינה עם מטרונום – דרכי שימוש במטרונום לאימון בנגינה
מטרונום הוא מכשיר המורה על המפעם (מהירות הפעמות) של היצירה המוסיקלית באמצעות נקישות. ניתן להגדיר בו את מהירות היצירה ולהשתמש בו ככלי עזר המאפשר לנגן להקפיד על נגינה בקצב אחיד. למטרונום שימושים רבים המאפשרים לחדד את המיומנויות המוזיקליות של הנגן. הוא עוזר בעבודה של שיפור הטכניקה בכלי, מפתח את חוש הקצב ומשפר את הדיוק בנגינה.
במקור המטרונום הוא מכשיר המבוסס על מטוטלת המתנדנדת מצד לצד באמצעות משקולות. כיום אין צורך להשתמש במכשיר המקורי הודות לאפליקציות של המטרונום בטלפון החכם ובמחשב. למעשה האפליקציות של המטרונום מאפשרות יותר פונקציות מאשר המטרונום המקורי.
במאמר זה אסביר על השימוש באפליקציה של המטרונום (האפליקציה Pro Metronome) ואפרט על כל מיני דרכי שימוש במטרונום (פופולריות ולא פופולריות) במהלך האימון המוסיקלי. אני אשתמש במאמר בכל מיני מושגים הקשורים בריתמיקה וקצב. תוכלו לקרוא על המושגים הללו בשיעור השני בתיאוריה מוסיקלית שנמצא באתר.
האפליקציה Pro Metronome
באופן אישי, אני ממליץ על האפליקציה Pro Metronome כיוון שהיא מציעה הרבה פונקציות שימושיות. בנוסף לפונקציות הרגילות של מטרונום, האפליקציה הזאת מאפשרת להדגיש פעמות, להציג את המפעם באופן חזותי, להגדיר את המהירות באמצעות הקשה במהירות הרצויה, להשתיק חלק מהפעמות, לשנות את הסאונד של המטרונום ועוד מגוון פונקציות.
לאפליקציה הזאת יש גם גרסת פרמיום בעלות של 10 שקלים עם פונקציות נוספות כמו “מצב אימון” שמעלה או מוריד את קצב המטרונום כל כמה תיבות או שניות, השתקת תיבות מסוימות בקלות, שינוי של חלוקת הקצב לטריולות, שש עשריות ותבניות ריתמיות פשוטות, פוליריתמיקה ועוד. תוכלו לקרוא עוד על גרסה הפרמיום באפליקציה. באופן אישי אני חושב שהפונקציות הללו לא שימושיות במיוחד למרות שאני משתמש מדי פעם במצב האימון ובהשתקת התיבות שלה.
שימוש באפליקציה
במסך הראשי של האפליקציה תוכלו לראות מלמעלה את ההגדרות הבסיסיות של המטרונום. במרכז המסך תוכלו ללחוץ על כפתור המשולש כדי להפעיל ולכבות את המטרונום. משמאל תראו את הטמפו, כלומר מהירות הפעמות (BPM). מימין תראו את המשקל המוסיקלי, ואת התבנית הריתמית המוגדרת עבור כל פעמה (אין צורך להתעסק בהגדרה הזאת).
כדי לשנות את הטמפו של היצירה ניתן ללחוץ על הטמפו ולהזין את הטמפו הרצוי/לסובב את הגלגל במרכז המסך, או להגדיר טמפו על ידי לחיצה על כפתור הtap על פי המפעם הרצוי. כדי לשנות את המשקל לחצו על משקל היצירה (בתפריט העליון או בכפתור למטה משמאל). בתפריט שנפתח תוכלו לשנות את מונה המשקל (כמות הפעמות בתיבה) באמצעות הכפתורים מתחת למילה “Beats” משמאל. את מכנה המשקל (הערך הריתמי המוגדר כפעמה) תוכלו לשנות באמצעות הכפתור מתחת למילה “Note” מימין.
תוכלו לשנות את הדגשת הפעמות על ידי לחיצה על הריבועים למעלה. כאשר שליש מהריבוע מלא הוא משמיע פעמה לא מודגשת, כאשר שני שליש מלאים הוא מדגיש מעט את הפעמה וכאשר הוא מלא לגמרי הפעמה מודגשת במיוחד (מתאים בעיקר לפעמה הראשונה). כדי לשנות את ההדגשות לחצו על הריבוע. ניתן גם להשתיק את הפעמות – לחצו על הריבוע עד שצבעו יהיה אפור.
אם תלחצו על הכפתור של כלי העבודה משמאל, תיכנסו להגדרות של המטרונום. שם תוכלו לשנות את הTone של המטרונום, מה שישנה את הסאונד שלו. למטרונום הזה יש 13 סאונדים שונים.
אלו כל ההגדרות שתזדקקו אליהם בשימוש במטרונום.
דרכי השימוש במטרונום במהלך האימון
הנגינה והאימון עם המטרונום הכרחית לנגנים בכל הרמות. כיום ניתן להשתמש במטרונום ולשלב אותו באימון בדרכים מגוונות, בין היתר הודות לפיצ’רים של אפליקציות המטרונום. בחלק הזה אפרט על כל מיני דרכי אימון שאפליקציית המטרונום מאפשרת. חלקן אפשריות גם עם המטרונום המקורי.
1.הדרך הבסיסית לנגינה עם מטרונום
הדרך הבסיסית לנגינה עם המטרונום היא פשוט לנגן את היצירות שאתם לומדים בסנכרון עם הפעמות של המטרונום. הדגש בעבודה מסוג זה היא נגינה רציפה בסנכרון מדויק עם המטרונום.
היעזרו בדגש של המטרונום על הפעמה הראשונה על מנת לוודא שלא פספסתם או דילגתם על פעמה. אם הגעתם לתחילת התיבה ולא שמעתם את הפעמה המודגשת, כנראה שפספסתם את הפעמה. זה יכול לקרות בעקבות קריאה ריתמית לא נכונה, נגינה לא רציפה, האצה או האטה.
שימו לב שאתם מגדירים את המטרונום בטמפו ובמשקל הרצוי. הקפידו להתחיל את הנגינה כך שהפעמה המודגשת של המטרונום תתואם עם תחילת התיבה הראשונה.
אם תרצו, תוכלו להגדיר את המטרונום שינגן ללא הדגשת פעמות. האופציה הזאת רלוונטית בעיקר ליצירות עם משקלים משתנים.
2.עבודה מעמיקה עם המטרונום
עבודה מעמיקה עם מטרונום היא עבודה שמתחילה בטמפו איטי ומאיצה בהדרגה עד לטמפו המבוקש ליצירה. נגינה בקצב איטי מאפשרת לכם להיות במודעות גבוהה יותר לדיוק הסנכרון עם המטרונום. מלבד לכך היא משפרת את השליטה הטכנית שלכם ומאפשרת לכם להבין לעומק את הזרימה של היצירה. ההאצה של היצירה עד לטמפו המבוקש תלויה באורך המקטע המוסיקלי שאתם עובדים עליו. בכל מקרה המינימום המומלץ להאצה הוא הוספה של 4 BPM בכל פעם שאתם מרגישים שלמים עם הטמפו שאתם מנגנים בו.
אם אתם נתקלים במשפט מוסיקלי מאתגר, עבדו עליו בנפרד. גם על משפטים מוסיקליים קצרים ניתן לעבוד בדרך שתיארתי. התחילו בקצב איטי והאיצו בהדרגה. זכרו שהתמודדות עם משפטים מוסיקליים מאתגרים משפרת את הטכניקה על הכלי ומאפשרת לנגן לכם את היצירה הכוללת באופן שוטף.
בגרסת הפרמיום תוכלו להגדיר האצה של המטרונום לפי כמות תיבות או לפי מספר שניות באמצעות ה”Practice Mode”. לחצו על כפתור השעון שמופיע למטה במרכז של המסך הראשי.
3.המטרונום הנעלם – שיפור בהחזקת קצב
הדרך הזאת היא מאוד שימושית עבור מתופפים שמתקשים בלהחזיק קצב – אבל היא רלוונטית לכל הנגנים. ניתן להגדיר את המטרונום כך שבכל כמה תיבות הוא “ישתוק” למספר תיבות. הכפילו את כמות הפעמות בתיבה באמצעות שינוי מונה המשקל והקפידו להגדיר דגשים על פי המשקל הרצוי בפועל. לאחר מכן השתיקו את כל הפעמות של התיבה האחרונה כך שבכל כמה תיבות תהיה תיבה שקטה.
עכשיו נסו לנגן ביחד עם המטרונום את היצירה או המשפט המוסיקלי. המטרה בתרגיל היא להחזיק את הקצב בעצמכם כשהמטרונום נעלם, כך שכשהמטרונום יחזור לנגן תמשיכו לנגן איתו באופן רציף כאילו שהוא לא נעלם בכלל. השלב הבא של התרגיל הוא להשתיק שתי תיבות. ניתן גם להשתיק בכל פעם פעמה נוספת בהדרגה.
משתמשים שקנו את גרסת הפרמיום יוכלו להגדיר את המטרונום הנעלם דרך מצב “Rhythm Trainer“. הגדירו את כמות התיבות שהמטרונום ינגן וכמות התיבות שבהן הוא יהיה מושתק.4.עבודה על אילתור עם מטרונום
אם תרצו לשפר את תפיסת הקצב שלכם במהלך האילתור, נסו לבצע את התרגיל הבא. בחרו קטע שאתם שולטים בו טוב מבחינת המבנה וההרמוניה (אפשר נגיד לקחת פשוט בלוז). בשלב הראשון, הפעילו את המטרונום על פי הקצב הרצוי והתחילו לאלתר כך שבכל פעם תתחילו משפט מוסיקלי בפעמה הראשונה ותסיימו אותו בפעמה הראשונה של התיבה הבאה. לאחר כמה דקות של תרגול, נסו להתחיל את המשפט בפעמה השנייה ולסיים אותו בפעמה השנייה הבאה. כך תמשיכו גם עם הפעמה השלישית והרביעית.
בשלב הבא, נסו להתחיל את המשפט שמינית לאחר הפעמה הראשונה ולסיים אותו שמינית לאחר הפעמה הראשונה בתיבה הבאה. המשיכו גם לשמינית לאחר הפעמה השנייה וכן האלה.
בהמשך תוכלו לבחור להתחיל את המשפט בפעמה מסוימת ולסיים אותו בפעמה אחרת לפי בחירתכם. אתגר נוסף הוא לשלב כמה משפטים מוסיקליים שכל אחד מהם נגמר ומתחיל בנקודה אחרת בתיבה. לדוגמה: משפט ראשון שיתחיל שמינית אחרי הפעמה השלישית ויסתיים בפעמה השנייה בתיבה הבאה, משפט שני שיתחיל בפעמה השנייה ויסתיים בפעמה הרביעית במשפט הבא וכן הלאה.
נסו להיות יצירתיים עם התרגיל הזה. מלבד לכך שהוא מפתח את היצירתיות שלכם הוא מפתח את התפיסה הרית’מית שלכם ואת ההתמצאות שלכם במעקב אחר המבנה.
5.הבנה של משקלים מורכבים
בזכות האפשרות להגדיר דגשים ומשקלים שונים באפליקציית המטרונום, ניתן להיעזר במטרונום כדי ללמוד לנגן, להלחין וגם לאלתר במשקלים מורכבים. הגדירו את הפעמה הראשונה של המשקל כריבוע מלא (דגש חזק) ופעמות חזקות אחרות כשני שליש מהריבוע (דגש חלש יותר). כך תוכלו להרגיש גם את הדגשים של המשקל החדש. השאיפה בעבודה על נגינה במשקל מורכב היא להשתיק בהדרגה את הפעמות שאינן מודגשות במטרונום. כך שלבסוף המשקל יתבטא רק באמצעות הפעמות המודגשות שלו.
בלי קשר למשקלים מורכבים, לנגני ג’אז שעובדים על סווינג מומלץ להגדיר את פעמות המטרונום כ2 ו4 בלבד כדי לנגן בfeel המתאים. זכרו שסגנון הסווינג שואף להיות בקצב שמושך מעט אחורה, לכן הקפדה יתרה על דיוק בנגינת שמיניות סווינג עלולה לעיתים לפספס את המטרה. במקום זאת נסו להקפיד על תפיסה נכונה של טריולות ושש-עשריות במהלך הנגינה.
לסיום, אפליקציית המטרונום היא כלי שימושי ויעיל יותר מהמטרונום המקורי. עבודה יצירתית עם הפיצ’רים שלה יכולה לעזור לנגן לפתח את הטכניקה ולשפר את התפיסה הרית’מית ואת היכולת להחזיק את הקצב בנגינה. העבודה איתה יכולה להיות מאוד יעילה, יצירתית ומהנה. אתם מוזמנים לספר בתגובות על דרכים יצירתיות נוספות לאימון ונגינה עם מטרונום.
בהצלחה בנגינה ובאימון, שמרו על קצב:)